![]() |
Olympia Theater - Hellenic National Opera former building |
Πρόσφατα διαβάσαμε για τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο μεγαλοπρεπές Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το ΚΠΙΣΝ ήδη αποτελεί αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας και σύντομα, στα στόματα και στις συνειδήσεις μας, από “ΚΠΙΝΣ” θα γίνει η βιβλιοθήκη, η όπερα κλπ.
Αφορμή του παρόντος σημειώματος δεν είναι το ΚΠΙΣΝ αλλά τα ιστορικά και πολυαγαπημένα, παλαιά κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω, επειδή οι νεώτεροι δεν θα καταλαβαίνουν για τί μιλάω. Αναφέρομαι στο Βαλλιάνειο μέγαρο που σχεδίασε ο Hansen στην νεοκλασσική τριλογία της Πανεπιστημίου και στο θέατρο "ΟΛΥΜΠΙΑ" όπου στεγαζόταν η Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οδό Ακαδημίας αριθ. 59.
Τα κτίρια αυτά - λίγα μέτρα απέχουν το ένα από το άλλο - είναι κοιτήδες πολιτισμού και φορείς συλλογικής μνήμης γενεών και γενεών. Αποτελούν στοιχείο του πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης και της χώρας ολόκληρης.
Για το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, πληροφορήθηκα ότι μισθώθηκε από το Δήμο Αθηναίων και θα αποτελέσει την έδρα της φιλαρμονικής ορχήστρας του ή κάτι τέτοιο.
Θυμάμαι τον κόσμο να περιμένει φορώντας τα καλά του, στα φαρδιά πλατύσκαλα και τα κατάφωτα φουαγιέ, όμως οι αναμνήσεις αυτού του είδους, ξεφτίζουν σιγά σιγά. Προς το παρόν, η εικόνα που αντικρύζει ο διαβάτης είναι αυτή των κατεβασμένων ρολών, των διπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών που μαρσάρουν στα λευκά, μαρμάρινα πεζοδρόμια ...
![]() |
Olympia Theatre 2018 |
Φαίνεται ότι έχουμε τόσο εμποτιστεί από την αισθητική των κατεβασμένων ρολών ώστε ουδείς (άλλος) ασχολείται και ουδείς (άλλος) διαμαρτύρεται!
Για το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δεν γνωρίζω πως θα χρησιμοποιηθεί και ποιός φορέας έχει την υποχρέωση να το συντηρεί και να το προφυλάσσει. Άγγελοι και λέοντες, το προστατεύουν ακόμη, αλλά ίσως χρειαστούν και αυτοί κάποια υποστήριξη.
![]() |
Guarding angels and lions |
Για πολλές δεκαετίες μετά την υπερβολική και αλόγιστη ανοικοδόμηση του κέντρου της Αθήνας, το αξίωμα ήταν η αποκέντρωση προς τα προάστια, την περιφέρεια κλπ.
Εντάξει λοιπόν! Ξεπεράσαμε την αποκέντρωση και φτάσαμε στην απογύμνωση του κέντρου της πόλεως και στην παράδοσή του στις μουτζούρες, τις αφίσες, τις πορείες, τις διαδηλώσεις και τα ψευτοπάζαρα. Η μετακίνηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης ήταν το τελευταίο διπλό χτύπημα.
Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία;
Μπορούμε να έχουμε ένα αξιοπρεπές κέντρο Αθήνας ή να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε;
"Ξέρεις, τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα, σαν τα γυμνώσεις" έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης (Κίχλη, Α, το σπίτι κοντά στη θάλασσα) κι έτσι είναι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, το νωρίτερο!
Γεώργιος Κ. Σάμπαλος, δικηγόρος (ΑΠ), διαμεσολαβητής επίλυσης διαφορών και εκπαιδευτής διαμεσολαβητών (CEDR)
Update Ιαν. 2019: Ενάμισι έτος μετά την τελευταία παράσταση (τον Μάιο 2017) και την προσωρινή εγκατάλειψη του κτιρίου της οδού Ακαδημίας, τα φώτα στο θέατρο Ολύμπια, άναψαν και πάλι! Ως Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", φιλοξενεί συναυλίες και μουσικές παραστάσεις κλασσικού όπως είδαμε, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Κατά τη γνώμη μας, μετά την μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα είδη μουσικής - κάτι σαν το Royal Albert Hall στο Λονδίνο.
Kαλώς επέστρεψες Ολυμπία, να ζεστάνεις τις βροχερές χειμωνιάτικες νύκτες της Αθήνας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου